Воркшоп з виготовлення ящиків для кажанів для ЗОЕНЦ

Сьогодні 24 грудня 2020 року на базі Закарпатського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді відбувся воркшоп з виготовлення ящиків для кажанів.

Захід проведений в рамках проекту HUSKROUA/1702/6.1/0021 “Підвищення екологічної обізнаності в місцевих громадах шляхом спільного збереження кажанів у прикордонних регіонах Угорщини, Словаччини, Румунії та України”, що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу (координатор Олександр Бокотей).

Даний захід проводили працівники Інституту еколого-релігійних студій:

Олександр Бокотей – керівник ІЕРС та секретар ІРЦЕФ;

Михайло Біланич – координатор напрямків ІЕРС; завідувач сектору  ПРИРОДИ відділу історії та краєзнавства Закарапатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького;

Марта Михайлець – координатор напрямків ІЕРС, вчитель біології;

Антоніна Зейкан – офіс менеджер.

Кажани – це рукокрилі тварини, які є досить вразливими до людської діяльності. Вони часто залітають через невеликі отвори у домівки людей, і багато хто не знає, як саме поводитись з кажанами, через що бувають летальні випадки для цих створінь. А ще такою проблемою є міфи про кажанів, які підсилюють страх людей.

Окрім негативних міфів, останнім часом, не з найкращого боку кажанів, які живуть в наших краях, виставляє інформація про те, що їх далекі тропічні родичі є носіями коронавірусів (кажани наших країв не переносять віруси цієї групи). І мало хто знає, яку ж користь несуть кажани для природної екоситеми (в ночі вони поїдають велику кількість комах, які є шкідниками для сільськогосподарських культур).

Щоб розвінчати ці міфи і донести всім про користь кажанів для людини і важливу роль в природі, команда ІЕРС детально проінформувала молодь ЗОЕНЦ та всіх бажаючих хто долучився до еколого-просвітницького заходу.

Для закріплення сказаної інформації, за допомогою інфографіки та відеоматеріалів спеціалісти висвітлили заходи, які можна використовувати з метою захисту колоній кажанів та акцентували увагу на ролі цих тварин в екосистемі краю.

Після теоретичної частити для молоді також був продемонстрований майстер-клас з виготовлення ящиків для кажанів, під час якого кожен зміг попрактикуватись. Після чого, на готовому ящику символічно намалювали кажана, який потім встановили під дахом ЗОЕНЦ.

Аби не забувати про чистоту навколишнього середовища і менше засмічувати довкілля звичними для нас неекологічними речами, Марта Михайлець наголосила про перевагу екоторб над поліетиленовими пакетами. Також вона відмітила про те, що вони не тільки екологічні і практичні у застосуванні, а й також і про те, що вони можуть слугувати матеріалом для прояву творчості у малюванні і не тільки….

Всі учасники приймали активну участь у даном заході, під час якого, кожен з них отримав подарунок.

Також, директор ЗОЕНЦ Геревич Олександр Васильович та керівник ІЕРС Бокотей Олександр Миколайович вручили одне-одному невеличкі подарунки на згадку про сьогоднішній захід.

Команда ІЕРС щиро вдячна всім працівникам ЗОЕНЦ та їхній молоді за теплий прийом!

Захід відбувся з дотриманням усіх вимог соціальної дистанції з наявністю масок та дезинфікуючого засобу.

Інформаційна служба ІЕРС та ІРЦЕФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.