Кажани Ржищівської ОТГ

Вивчення фауни Ржищівської ОТГ тривають! 17-20 липня наші колеги, вчені Інститут Зоології (Lena Godlevska, @Павло Воробей, Maria Savchenko) вперше досліджували місцеву фауну рукокрилих.

Дослідження кажанів – справа доволі непроста, а результат багато в чому залежить від методів, використаних під час роботи. За три дні й три ночі вчені встигли попрацювати в дев’яти населених пунктах в околицях Ржищева, оглянули кілька десятків будівель – потенційних сховищ кажанів як зсередини, так і зовні. Фахівці також провели детекторні обліки кажанів трансектним методом – за допомогою ультразвукових детекторів, що перетворюють звуки, що видають кажани в польоті, на чутні людиною; за цими звуками можна визначити вид кажанів. Використовуючи методи контактного огляду, вчені досліджували стать та вік кажанів, що мешкають улітку в межах території ОТГ.

Робота хіроптеролога завжди цікава й непередбачувана. Ніколи не знаєш, що чекає на тебе в наступному населеному пункті, парку, корівнику або льосі!

Дослідники виявили на території Ржищівської ОТГ 10 з 28 видів рукокрилих, що мешкають в Україні! Знайдено сховища материнських колоній, поодиноких особин і навіть сховища, населені виключно самцями.

Крім того, працівники Фонд захисту біорізноманіття України та Екологічна Дослідницька Станція “Глибокі Балики” провели вченим екскурсію перспективними для обстеження територіями та долучились до теренових досліджень.

Кажани фауни України мають державний та міжнародний охоронні статуси (охороняються Червоною книгою України, угодою EUROBATS, Бернською, Боннською конвенціями та Конвенцією про охорону біологічного різноманіття). Ці тварини надзвичайно вразливі, і при цьому – корисні сусіди та цінні помічники сільського господарства. А ще вони пухнасті і милі😊

☝️Проте, не забувайте, що кажани – дикі тварини, при контакті з якими варто дотримуватись техніки безпеки. Не варто брати кажанів до рук без нагальної потреби. Якщо потреба є, одягайте товсті рукавиці.

Дослідники висловлюють щиру подяку волонтеру Максиму Марущаку, який взяв участь у проведенні досліджень.
Кажани / Летучие мыши / Bats

Джерело https://www.facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup/posts/580839949270838

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.